Revoltă la Universitatea din Bucureşti: Studenţii vor să ocupe un amfiteatru timp de patru zile

Un grup de studenţi a încercat joi seară să ocupe un amfiteatru al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, în semn de protest pentru bugetul mic alocat Educaţiei.


UPDATE 9:00 Vlad Nistor, decanul de la Facultatea de Istorie, a afirmat pentru adevărul.ro că studenţii sunt civilizaţi şi mulţi dintre ei au idei interesante şi foarte sănătoase pentru societatea românescă. De dimineaţă, a mai spus decanul, tinerii au lăsat-o pe Zoe Petre să-şi susţină cursul în amfiteatrul ocupat de ei, dar unii dintre ei au rămas în sala de curs. "Azi noapte am fost acolo, am discutat cu ei. A venit şi rectorul care nu are nicio problemă cu ei. Singura noastră teamă era să nu fie distrugeri de mobilier, dar am văzut că sunt civilizaţi", a spus Vlad Nistor.

UPDATE 06:00 La această oră au mai rămas 30 de studenţi în amfiteatrul Vasile Pârvan din Facultatea de Istorie. Peste puţin timp tinerii vor schimba tura, ajungând la numărul de 60. Discuţiile cu reprezentanţii Facultăţii vor continua şi astăzi.

UPDATE 04:30 Într-un comunicat remis adevărul.ro, studenţii au formulat problemele şi revendicările lor.

- 2% din PIB pentru educație este inacceptabil. Cerem 6%. Acestia trebuie distribuiti echitabil, in functie de nevoile studentilor si nu conform cerintelor pietei.
- Dorim cresterea autonomiei universitatilor. Au devenit dependente de capital, care reprezinta elita economica a lumii. Universitatile ar trebui sa fie autonome si sprijinite de stat, care sa reprezinte populatia.
- Diploma ar trebui sa reprezinte un statut social ce reflecta o insusire de cunostiinte reale. Acest statut social trebuie sa inceteze sa mai fie o conditie pentru demnitate si functionare normala in societate.
- Democratizarea curriculei: orice subiect, orice interes ar trebui reprezentat. Orice student care doreste sa aprofundeze un subiect aleatoriu trebuie sa poate fi reprezentat.
- Reorganizarea sistemului de pregatire a vitorului personal didactic. In situatia sa actuala, este total ineficient si pune piedici majore pregatirii reale a viitoriilor profesori si invatatori.
- Cerem un mai mare control asupra curriculei. Procesul crearii sale trebuie transparentizat, iar studentii sa aiba mai mult control asupra crearii propriului pachet de cursuri. De asemenea, e important ca studentii sa poata reclama lipsa unor cursuri considerate de acestia necesare.
- Accentul mult prea mare asupra teoretizarii si abstractizarii cunostiintelor indeparteaza universitatea de realitatile societatii. Cerem o mai mare contextualizare a cunostintelor dobandite.
- Cerem statului marirea subventiei fondului de burse. Actuala suma alocata fiecarui individ ca bursa este insuficienta pentru a avea un trai decent. Consideram inacceptabila aceasta umilinta sistematica aplicata studentilor.
- Statutul actual al profesorului este sub demnitatea umana ce poate fi acceptata. Mai mult, remuneratia este inacceptabila, contribuind la scaderea drastica a calitatii educatiei.

UPDATE 01:00 Vezi aici un clip video ce surprinde disputa dintre participanţii la dezbatere şi gardienii care au păzit cu grijă intrarea.

UPDATE 00:00 Studenţii au primit acordul Rectoratului să rămână peste noapte în facultate. Tinerii au semnat un angajament că nu vor distruge nimic în clădire, potrivit Realitatea.

UPDATE 23.00 Reprezentanţii Facultăţii de Istorie au ajuns la faţa locului, dovedind solidaritate faţă de studenţi.

"A venit întreaga conducere a facultăţii, rectorul, prorectorul, şi ne-am aşezat la masa negocierilor. Toată lumea a tratat cu noi, numai rectorul încearcă se ne discretiteze. Porţile facultăţii au fost deschise iar studenţii pot intra. Au venit mulţi studenţi şi continuă să vină. În momentul ăsta suntem în jur de 100 de persoane. Jandarmii au fost trimişi acasă, comportamentul lor fiind considerat abuziv. Nimeni nu îşi asumă prezenţa lor aici", a declarat un student care participă la negocieri pentru adevarul.ro.
Potrivit studenţilor, rectorul Universităţii Bucureşti, Ioan Pânzaru, a discutat cu ei şi a încercat să le minimalizeze protestul.

UPDATE 22.00 Circa 70 de studenţi au rămas în amfiteatrul de la etajul al 3 lea al Facultăţii de Istorie.

"De la etajul 2 până jos, la intrare, sunt nişte oameni de la o firmă de pază care a fost angajată astăzi. Nu i-am mai văzut până acum, au apărut cam cu o oră înainte de dezbatere şi au stat la uşa amfiteatrului în timpul conferinţei. Nu poate nimeni intra, au apărut şi nişte civili care ne-au arătat nişte legitimaţii de jandarmi, nu ştim ce-i cu ei aici. Credem că pe toţi cei care vor să ne sperie i-au chemat conducerea Universităţii. Nu înţelegem de ce, pentru că dezbaterea noastră a fost paşnică şi a avut un subiect comun: finanţarea Educaţiei", ne-a declarat un tânăr care încă se mai află în amfiteatru.

Tinerii ne-au spus că intervenţia oamenilor de ordine n-a fost tocmai paşnică: "S-au dat coate, au fost câteva contacte dure, i-au îmbrâncit pe scări, adică trebuia să iei câteva ca să pătrunzi în facultate, trebuia să treci practic de un zid uman", ne-a povestit un altul.
Studenţii au acces doar până la un automat de sendvişuri de la etajul al 2-lea, unde oamenii de la firma de pază proaspăt angajată azi le-au permis să ajungă.

UPDATE 21.40 La această oră, în amfiteatrul "Pârvan" au mai rămas circa 100 de studenţi care continuă protestul. Ei ştiu că la intrarea în facultate sunt, în continuare, oameni care păzesc intrarea.

Potrivit primelor informaţii, în sediul facultăţii s-ar fi aflat aproximativ 250 de studenţi care vroiau să protesteze faţă de bugetul mic acordat de Ministerul Educaţiei pe anul viitor, cerând şi rediscutarea sistemului de la Bologna, sistem care îi obligă la trei ani de studii şi alţi doi de masterat.
Protestul viza ocuparea amfiteatrului "Pârvan" din cadrul Facultăţii de Istorie, timp de patru zile, nonstop. "Venisem pregătitţi cu saci de dormit, mâncare, lanterne, tot ce ne trebuia ca să stăm acolo patru zile, până duminică, la ora 18.00. Am ales această formă de protest ca să arătăm că Universitatea este a noastră, a studenţilor, chiar dacă se iau decizii care nu ne privesc pe noi", ne-a spus unul dintre studenţi. Tinerii n-au anunţat oficial despre ce au de gând, doar s-au înţeles între ei.
Protestul a început cu o dezbatere, joi seara, la ora 18,00, organizată împreună cu organizaţia neguvernamentală "Miliţia Spirituală", la care au invitat şi câţiva profesori. "Cei din Miliţia Spirituală sunt foşti studenţi de la Facultatea de Istorie, de aceea au fost cu noi", ne-au povestit studenţii.

Subiectul dezbaterii - sistemul de învăţământ Bologna şi bugetul Educaţiei - a fost anunţat pe afişe împânzite în toată Universitatea, astfel că toată lumea a aflat de conferinţa de la ora 18.00. Unul dintre invitaţi a fost şi profesorul Carol Căpiţă, unul dintre puţinii dascăli mai apropiaţi de studenţi.
În scurt timp s-au adunat în sala amfiteatrului vreo 250 de tineri. La un moment dat, unii dintre ei au primit mesaje pe telefoane prin care erau anunţaţi de către alţi colegi că la intrarea în facultate stau jandarmii care nu le dau voie să participe la conferinţă. "Ne-au spus că i-au alungat şi pe cei de pe holuri, care apucaseră să intre, erau colegi şi de la alte facultăţi care voiau să participe. I-au percheziţionat, i-au căutat în genţi de sprayuri şi cuţite, le-au luat CNP-urile, s-au purtat mizerabil", ne-a povestit o tânără.
Când au aflat, cei din sală au reacţionat diferit: unii s-au speriat şi au plecat, iar alţii au rămas, decişi să-şi ducă protestul până la capăt.

Articol în curs de redactare
http://www.adevarul.ro/actualitate/social/protest-facultatea_de_istorie-bucuresti-universitate-studenti-web_0_596940929.html