Cazul femeii ucise de prea multă muncă: află cum şi-au bătut joc inspectorii de la ITM de moartea bucureştencei!


Soţul femeii care a făcut infarct anul trecut la birou, din cauza suprasolicitării, a dovedit în instanţă că autorităţile au făcut cercetări de mântuială în acest caz. După moartea Ralucăi Stroescu, o tânără ucisă de prea multă muncă în 2007, un alt caz a cutremurat piaţa muncii din România. În martie 2010, Ramona Cîciu, programator la Ipsos Interactive, a facut infarct la birou şi a murit la spital. Femeia abia se întorsese din concediul de maternitate, după ce născuse gemeni în urmă cu doar un an.

Cazul Ramona Cîciu, bucureşteanca răpusă de oboseală la serviciu: „Procurorii, Inspecţia Muncii, toţi şi-au bătut joc de moartea soţiei mele!”

Moartea Ramonei Cîciu – 3.000 de lei
Cazul Ramona Cîciu: Ambulanţa privată a venit fără echipamente de resucitare

Dincolo de dezbaterile stârnite în presă, povestea s-a stins la scurt timp, lăsând autorităţile să-şi facă anchetele ce se impuneau. Zilele acestea, Judecătoria Sectorului 6 a transmis însă o decizie care arată că nimeni nu şi-a făcut treaba şi că cercetările ITM şi ale procurorilor trebuie reluate.

Soţul vrea dreptate

Cel care a introdus acţiunea pe rol este Marius Cîciu, soţul Ramonei. Deşi a rămas singurul părinte al celor doi copii, el nu a renunţat să lupte împotriva companiei la care a lucrat soţia lui. „Am făcut plângere în instanţă, pentru că era strigător la cer! Eu deţineam dovezi clare că Ramonei i se cereau constant multe ore suplimentare la serviciu, că era vorba despre exploatare la locul de muncă, iar ITM-ul a închis dosarul fără ca măcar să interogheze rudele de gradul I”, a explicat Marius.

Medicii, despre cazul femeii care a murit de epuizare: Pe certificatul ei de deces nu poate fi trecut stresul drept cauză

Reprezentanţii sindicatelor despre cazul Carmen Ramona Cîciu: “O nouă formă de sclavagism”

Medicii de pe trei ambulanţe au încercat să o salveze pe Ramona Cîciu

El a adăugat că, în ciuda deciziei favorabile, tot nu crede în autorităţile care ar trebui să se ocupe de acest caz. „Atâta timp cât în dosarul ajuns la anchetatori data decesului soţiei mele era 2006, iar etajul sediului firmei la care lucra era 2 şi nu 4, aşa cum este în realitate, ce să mai spun?”, a precizat Cîciu.

Drepturile, apărate doar în instanţă

Un alt semn de lipsă de interes al procurorilor este şi faptul că nici măcar paginile din dosarul de vreo 500 de file nu erau numerotate. „Oamenii trebuie să fie conştienţi că nimeni nu va lupta pentru ei, nici ITM, nici sindicatele. Singuri trebuie să-şi cunoască drepturile, să fie conştienţi de acestea, să-şi schimbe mentalitatea şi să meargă în instanţă ori de câte ori le sunt încălcate drepturile”, a spus avocatul Răzvan Vasiliu, unul dintre apărătorii familiei Cîciu.

Moartea lui Carmen Cîciu ne salvează: stresul la birou, domolit prin lege.
Inspectorul muncii: să moară angajatul, apoi anchetăm!

El a adăugat că munca până la epuizare a ajuns o regulă în România, în timp ce, în străinătate, „angajatorii chiar îşi forţează angajaţii să părăsescă sediul firmei la închiderea programului, altfel li se desface contractul de muncă”. „În-afară, angajatorii se tem de controalele instituţiilor de genul ITM-ului românesc, dar, în special, le pasă de condiţia angajatului, a resursei umane”, a conchis Vasiliu.

Daune de 100.000 de euro

Avocatul îl va reprezenta pe Marius Cîciu şi în alt dosar ce va avea termen la 14 noiembrie. Obiectul acestuia îl constituie solicitarea de daune morale în valoare de 100.000 de euro angajatorilor Ramonei Cîciu.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii SC Ipsos Interactive Services SRL şi Mihoc Maria Cristina nu au dorit să comenteze decizia Judecătoriei Sectorului 6, iar conducerea ITM București a motivat că este prea ocupată pentru a formula un punct de vedere.

Cazul Ramonei Cîciu este doar un exemplu din multele aflate în statisticile Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.
Accidentele de muncă mortale înregistrate anul trecut situează Capitala pe primul loc în ceea ce privește numărul victimelor.
Numai anul trecut, au fost înregistrați în București 680 accidentați, reprezentand 18,5% din totalul pe țară, iar 34 dintre aceștia și-au pierdut viața din cauza rănilor suferite în timpul serviciului.
De-altfel, Bucureștiul a fost periodic în centrul atenției din cauza dramelor, de cele mai multe ori colective, produse pe șantiere.
De fiecare dată, Inspectoratul Teritorial de Muncă București a anunțat demararea unor anchete, ale căror rezultate au rămas necunoscute.

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Ancheta_reluata_in_cazul_Ramonei_Ciciu-femeia_ucisa_de_munca_0_571142898.html